Een van meest gehoorde ‘maren’ in gesprekken over elektrische auto’s is het beperkte rijbereik. Zeker wanneer het gaat over de jaarlijkse autovakantie naar de zon. Niet te doen, klinkt het dan. Maar is dat ook zo? Touring nam de proef op de som …
Met onze Mobiflow-oplaadkaart, gevoed door Optimile, op zak ging Jo Verluyten, hoofdredacteur van Touring Magazine, met zijn EV op pad voor een roadtrip van 3000 kilometer door België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Een trip die hem een eerlijk beeld zou geven van wat reizen met een elektrische auto inhoudt: Is het rijbereik echt te beperkt om een lange reis door Europa te maken? Zijn er genoeg oplaadpunten langs snelwegen en in landelijke gebieden? Hoe lang duurt het om een EV op te laden? Enz. Zijn conclusie die we graag met u willen delen:
Car
Meer dan 1.000 kilometer rijden met een EV is perfect te doen als je een laadkaart hebt die verschillende merken laadstations ondersteunt, zoals de Mobiflow laadkaart.
Vooral langs snelwegen en grote verkeerswegen kun je (snel) opladen als dat nodig is en is het tijdverlies relatief klein. Laadstations in steden zijn soms gekoppeld aan lokale initiatieven die minder compatibel zijn met internationale laadkaarten. Dan komt de vertrouwde oude creditcard met autorisatiekaartlezer weer van pas.”
Een compromisloos, eerlijk, leuk en gedetailleerd reisverslag van een EV-roadtripper: Getest: met de elektrische auto op reis, 3.000 km rijden en laden | Touring
Samengevat: 10 tips voor een zorgeloze EV-rit naar je vakantiebestemming:
- Tijdens zomervakantiemaanden rijd je bij voorkeur niet naar populaire vakantiebestemmingen op zaterdag of zondag.
- Overweeg een alternatieve route langs nationale wegen om drukte te vermijden en goedkoper en minder (lagere snelheid = lager verbruik) te laden. Je bespaart meteen ook op eventuele tolgelden.
- Plan je stops in vanaf 30% resterende acculading. Dan kan je doorrijden naar een volgend laadstation mocht er een laadpaalfile staan.
- Vermijd laadstations aan kruisingen van drukke snelwegen.
- Laad tot 80%, zo bespaar je zelf tijd en hou je de laadpaal niet te lang bezet.
- Kies voor laadstations met meerdere laadpalen.
- Blijf rustig als je onverwacht toch in een laadpaalfile terecht komt. Stilstaand verbruikt je auto amper iets, maar doe niet te gek met de airco.
- Ga na of je laadpas werkt ook op de plaats van bestemming en de landen die je doorkruist. Vraag eventueel een extra laadpas aan.
- Verblijf je in een hotel of vakantiepark, vraag dan of er ter plaatse een parkeerplaats met laadpaal kan gereserveerd worden.
- Plan je reis voor je vertrek en beschouw het als een deel van je vakantie.