Geen elektrische wagens zonder laadpalen. Daarom geeft de federale overheid een fiscaal voordeel om de aangroei van laadpalen te stimuleren. Zowel particulieren als ondernemingen kunnen genieten van een belastingvermindering en een verhoogde kostenaftrek. Wat betekent dit precies voor jou? In deze blog geven we je alles mee over de fiscaliteit van laadpalen.
Laadpalen op de bedrijfssite
Ben je zelfstandige, fleetmanager of werkgever en wil je met je onderneming investeren in een elektrisch wagenpark? Doen! Om de installatie van laadpalen te promoten, geeft de nieuwe Wet Van Peteghem recht op onderstaande fiscale voordelen voor laadpalen.
Ondernemingen (zowel eenmanszaken als vennootschappen) die tussen 1 april 2023 en 31 augustus 2024 investeren in een nieuwe, publiek toegankelijke en intelligente laadpaal kunnen rekenen op een verhoogde fiscale aftrek van 150%. Ook moet je weten dat je voor alle kosten die verbonden zijn aan de installatie van een laadpaal, dezelfde kostenaftrek geniet: van 1 april 2023 tot 31 augustus 2024 zal dit 150% betreffen. Deze kosten blijven tot en met inkomstenjaar 2029 voor 100% fiscaal aftrekbaar. Vanaf inkomstenjaar 2030 wordt de fiscale aftrek voor laadpalen beperkt tot 75%. Indien je op de parkeerplaats van je kantoorgebouw bijvoorbeeld meerdere laadpalen wil plaatsen, zal je hiervoor bijkomende kosten moeten maken, zoals grondwerken voor de aanleg van een ondergrondse bekabeling. Die kost is dus fiscaal even aantrekkelijk als de laadpaal zelf.
Aan deze fiscale voordelen zijn enkele voorwaarden verbonden voor ondernemingen, net zoals voor particulieren die later in deze blog worden samengevat:
- De laadpaal moet publiek beschikbaar gesteld worden voor derden, ten minste tijdens de openingsuren en/of de sluitingsuren van de onderneming. Dit zal ook gecontroleerd worden, dus zorg dat de locatie en de beschikbaarheid staan aangemeld bij FOD Financiën. Het openstellen voor derden bevat tegelijk een dubbel voordeel. Aan de ene kant krijgen bedrijven een nieuw businessmodel door een marge te nemen op de verkochte kWh. Aan de andere kant zal de eindgebruiker kunnen profiteren van meer publiek toegankelijke laadstations.
- De laadpaal moet ‘intelligent’, oftewel ‘geconnecteerd’ zijn, m.a.w. de laadpaal moet gekoppeld zijn aan een energiebeheersysteem dat de laadtijd en het laadvermogen beheert.
Laadpalen in een leasecontract
Een laadpaal die deel uitmaakt van een leasecontract, en geïnstalleerd wordt op het thuisadres van de bestuurder is 100% fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.
Laadpalen gekocht door een particulier
Wie als particulier tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 een laadpaal aankoopt en laat installeren kan een belastingvermindering krijgen. Dat geldt zowel voor eigenaars als huurders. De belastingvermindering geldt voor de aankoop, plaatsing en inspectie van nieuwe laadpalen en bedraagt:
- 30% voor laadpalen aangeschaft in 2023
- 15% voor laadpalen aangeschaft in 2024
De kosten waarvoor de belastingvermindering wordt aangevraagd, mogen niet hoger zijn dan 1.750 euro en de belastingvermindering kan ook maar eenmaal per laadpaal worden aangevraagd (in de belastingperiode waarin de kosten zijn gemaakt). De installatie moet bovendien gebeuren op het adres waar je als belastingplichtige gedomicilieerd bent. Dit betekent dat je geen recht hebt op de premie wanneer je een laadpaal wil installeren op een tweede verblijf.
Ook aan deze belastingvermindering zijn voorwaarden verbonden:
- De laadpaal mag enkel groene stroom gebruiken, met een groenestroomcontract of door eigen hernieuwbare energie (of een mix van beide).
- Het moet een ‘intelligente of geconnecteerde’ laadpaal zijn, die gekoppeld is aan een energiebeheersysteem dat de laadtijd en het laadvermogen beheert.
- Een doe-het-zelf-installatie is uit den boze, de installatie van een laadpaal moet door een professional uitgevoerd worden.
- In overeenstemming met het AREI (het Algemeen Reglement op de elektrische installaties) moet elke elektrische installatie worden gekeurd door een erkend keuringsorganisme.