AFIR

Welkom op onze informatiepagina over de AFIR-verordening. Hier vind je gedetailleerde informatie over de Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR), met inbegrip van de belangrijkste gevolgen, de laadtoestellen waarop de verordening betrekking heeft en de bijbehorende verplichtingen.

Wat is AFIR?

De Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) werd op 14 juli 2021 gepresenteerd door de Europese Commissie en heeft als doel de EU in staat te stellen haar netto broeikasgasemissies te verminderen en klimaatneutraliteit te bereiken in 2050.

Om dit aan te pakken heeft de Europese Unie een aantal regels opgesteld rondom EV (snel)laden die een grote bijdrage leveren aan het verder versterken van de al robuuste EV-georiënteerde infrastructuur in Europa.

Zo wordt er bijvoorbeeld bepaald dat de betaling voor het gebruik van de laadfaciliteiten voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk moet zijn. Dit betekent gemakkelijke en handige betaalmethoden.

Ad-hocbetaalmethoden zijn dan ook een van de belangrijkste elementen van AFIR. Publiek toegankelijke EV-laders zullen gangbare betaalmethoden zoals debetkaarten en/of QR-code betalingen accepteren en tegelijkertijd transparante prijsinformatie verschaffen. Transparante en niet-abonnementsgebaseerde betalingsopties zullen verplicht zijn voor publiek toegankelijke laadstations, inclusief QR-codes voor laadstations onder 50 kW, en betaalkaartlezers voor laadstations gelijk aan of hoger dan 50 kW.

Gevolgen voor laadtoestellen:

 

Laadtoestellen < 50 kW

Geldt voor gepubliceerde toestellen* die in gebruik werden genomen na 13 april 2024. (‘In gebruik genomen’ betekent geïnstalleerd, geconfigureerd, verbonden met het netwerk, geverifieerd en beschikbaar voor gebruik door eindgebruikers)

  • Gebruikers moeten kunnen betalen met een statische QR-code, via een betaalterminal of andere contactloze betaalmethoden die betaalkaarten kunnen lezen.
  • Voordat het laden begint, moet de prijs voor het laden duidelijk zichtbaar zijn.
  • Geldt alleen voor toestellen die na 13 april 2024 in gebruik werden genomen. Oudere toestellen vallen hier niet onder.

Laadtoestellen ≥ 50 kW

Geldt voor gepubliceerde toestellen* die in gebruik werden genomen na 13 april 2024. (‘In gebruik genomen’ betekent geïnstalleerd, geconfigureerd, verbonden met het netwerk, geverifieerd en beschikbaar voor gebruik door eindgebruikers)

  • Gebruikers moeten kunnen betalen via een betaalterminal of andere contactloze betaalmethoden die betaalkaarten kunnen lezen.
  • Voordat het laden begint, moet de prijs voor het laden duidelijk zichtbaar zijn.
  • Vanaf 2027 moeten alle toestellen, inclusief de toestellen die voor 13 april 2024 in gebruik zijn genomen, dezelfde regels volgen.
1/2

*Met gepubliceerde toestellen worden toestellen bedoeld die zich bevinden op locaties die toegankelijk zijn voor het algemene publiek, ongeacht of ze zich op openbaar terrein of privéterrein bevinden.

 

Hoe Mobiflow je helpt om conform te blijven:

Voor laadtoestellen < 50 kW

Processtappen voor statische QR-code sticker:

1. QR-code sticker genereren & levering

Wanneer je je toestel registreert op ons Mobiflow-platform, genereren wij automatisch een Q- sticker en sturen deze naar jou, de eigenaar van het toestel. Je hoeft hier geen actie te ondernemen. Samen met de QR-sticker(s) ontvang je een begeleidende brief die je naar deze webpagina leidt.

2. Controle of een QR-code sticker nodig is

Controleer aan de hand van bovenstaande informatie op deze pagina of je een QR-sticker moet plaatsen.

  • Als je een sticker nodig hebt, bevestig dit dan per e-mail aan info@mobiflow.be, inclusief het serienummer van de sticker(s). Daarop activeren we jouw QR-code zonder verdere communicatie.
  • Als je geen sticker nodig hebt, laat het ons dan weten via e-mail naar info@mobiflow.be, inclusief het serienummer(s) van het toestel en geef de reden aan. Dit zorgt ervoor dat we je geen factuur sturen voor de sticker(s).

3. Aanbrengen van de QR-code sticker

Plak de QR-sticker zorgvuldig op je toestel en zorg ervoor dat het serienummer van het toestel overeenkomt. Zorg ervoor dat de QR-sticker goed zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk is voor alle gebruikers.

Zodra de sticker op zijn plaats zit, ben je klaar. Wij doen de rest. Een nominaal bedrag van 9,90 EUR (excl. btw) per sticker wordt aangerekend voor de aanmaak, levering en activering. Facturen worden automatisch gegenereerd en naar jouw account gestuurd.

Je toestel is nu op de juiste manier gelabeld, voldoet aan de regelgeving en opent nieuwe zakelijke opportuniteiten.

Belangrijk: 

  • Als je aan de bovenstaande QR-code criteria voldoet en geen QR-sticker van ons hebt ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mobiflow.be, inclusief het serienummer van het toestel. Controleer voordat je dit doet of je toestel al geregistreerd is in ons platform.
  • Als je een betaalterminal wil installeren, volg dan onderstaande stappen.

 

 

Voor toestellen ≥ 50kW (met betaalterminal)

Als je een betaalterminal wil installeren en aansluiten op jouw ≥ 50 kW-lader, vul dan onderstaand formulier in zodat we contact met jou kunnen opnemen.

Hoe ga je te werk:

  1. Koop een Payter Apollo-terminal aan via de Payter-website: https://apollo.payter.com/
  2. Vul onderstaand contactformulier in.
  3. Je ontvangt een e-mail van Mobiflow met alle nodige info om de registratie bij Payter te vervolledigen.
  4. Na de registratie kan de betaalterminal gekoppeld worden met het Mobiflow-platform.