Mobiflow bundelt krachten met Phoenix Contact als leverancier van energiemanagementsysteem
Mobiflow, een toonaangevende leverancier van beheersoftware voor laadpalen, bundelt de krachten met Phoenix Contact, leverancier van het geavanceerde energiemanagementsysteem MINT. Deze strategische samenwerking is gericht op het optimaliseren van het laadproces voor elektrische voertuigen, waarbij slim energiebeheer en duurzaamheid centraal staan.
Energiemanagementsysteem MINT
MINT onderscheidt zich als een zelfsturend energiebeheersysteem dat energiebronnen en -verbruikers naadloos met elkaar verbindt. Het systeem handhaaft continu de balans op het elektriciteitsnet door eigenaars van laadinfrastructuur in staat te stellen maximaal gebruik te maken van lokaal opgewekte hernieuwbare energie. Dit resulteert in kostenbesparingen, beperking van piekverbruik en het voorkomen van stroomonderbrekingen. Via een intuïtief centraal dashboard hebben beheerders van laadinfrastructuur volledige controle over de gehele infrastructuur.
Uitdagingen in de elektrische transitie
Met de groeiende overstap naar elektrische voertuigen staan bedrijven voor technische uitdagingen, zoals een grotere energievraag en een complexere energie-infrastructuur. De investeringen die bedrijven doen in elektrische wagenparken, roepen vragen op over de haalbaarheid van het dagelijkse opladen van een volledig elektrisch wagenpark en de benodigde aanpassingen aan de infrastructuur.
Is het mogelijk om een volledig elektrisch wagenpark dagelijks op te laden, en zo ja, hoe beheer je 50 tot +100 laadpalen gelijktijdig op je locatie? Kunnen de huidige stroomaansluitingen dit aan?
Bedrijfsleiders worden momenteel geconfronteerd met een complex energievraagstuk voor hun onderneming.
Publieke laadpunten zijn vaak nog te duur voor werknemers, dat beseffen bedrijven maar al te goed. Bovendien is er de wens om werknemers het gemak te bieden van over een volledig opgeladen batterij te beschikken aan het einde van hun werkdag. De cruciale vraag is nu: hoe integreer je deze nieuwe grootverbruikers in het bredere energiebeheer? Waar haal je de benodigde stroom vandaan voor een uitgebreid elektrisch wagenpark? Is er behoefte aan een zwaardere elektriciteitsaansluiting, en vereist dit ingrijpende aanpassingen aan de bestaande infrastructuur? Kan het elektriciteitsnet dit wel aan, rekening houdend met het capaciteitstarief? Zijn er alternatieve oplossingen beschikbaar? Enz.
Vaak ontbreekt het bedrijven aan de benodigde expertise en schrikken bovengenoemde legitieme vragen de meerderheid van fleetmanagers af. Mobiflow en Phoenix Contact bieden hiervoor oplossingen dankzij slimme technologie.
Slimme laadinfrastructuur en slimme laadpalen voorzien van een energiemanagementsysteem
Mobiflow biedt in samenwerking met Phoenix Contact slimme technologische oplossingen voor deze complexe energievraagstukken.
Stel je voor dat je je energieverbruik efficiënter verdeelt, zodat je geen behoefte hebt aan een zwaardere stroomaansluiting. Denk aan het vermijden van piekmomenten door niet alle voertuigen tegelijk op vol vermogen op te laden. Dit wordt mogelijk met slimme laadinfrastructuur die naadloos geïntegreerd is in het bredere systeem van je locatie en die zowel verbonden is met lokale energieproductie als met het netwerk van energieleveranciers. Deze laadinfrastructuur maakt gebruik van intelligente software en artificiële intelligentie om de beschikbare energie optimaal te verdelen over diverse laadpunten, waarbij prioriteit wordt gegeven aan voertuigen die dringend moeten worden opgeladen.
Vandaag hebben de meeste elektrische auto’s al een rijbereik van ongeveer 400 kilometer, wat ruim voldoende is voor de gemiddelde dagelijkse afstand. Dit betekent dat het niet nodig is om alle voertuigen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op vol vermogen op te laden. Het is mogelijk om laadsessies efficiënter in te plannen, bijvoorbeeld wanneer er aanzienlijke energie-overschotten beschikbaar zijn.
Kortom, door de integratie van slimme laadinfrastructuur met het MINT-energiemanagementsysteem kunnen bedrijven het energieverbruik spreiden, piekmomenten vermijden en gebruikmaken van lokale energieproductie.
Optimalisatie met artificiële intelligentie
Het MINT-energiemanagementsysteem maakt gebruik van artificiële intelligentie en individuele gebruikersprofielen om beschikbare elektriciteit op het juiste moment naar de juiste auto te leiden. Deze software is merkonafhankelijk en kan in elk type laadpaal worden geïntegreerd op voorwaarde dat datacommunicatie mogelijk is. Enerzijds brengt het optimaal spreiden van oplaadmomenten doorheen de dag naast efficiëntie ook een financieel voordeel met zich mee. Anderzijds helpt het om het stroomnet te ontlasten tijdens piekmomenten en haal je meer uit je lokaal (eigen) opgewekte hernieuwbare energie.
Dankzij die technologie kan energie op een efficiënte manier gespreid en verdeeld worden, en kunnen elektrische voertuigen een belangrijke rol spelen in de energietransitie en de overstap naar een duurzamere wereld. De samenwerking tussen Mobiflow en Phoenix Contact betekent een belangrijke stap in de richting van duurzaam en intelligent energiebeheer voor elektrische voertuigen. Door innovatieve technologieën te combineren, dragen beide bedrijven bij aan een groenere toekomst waarin elektrische mobiliteit een centrale rol speelt.
Symbiotische samenwerking
De samenwerking tussen Phoenix Contact en Mobiflow biedt de eindklant een geoptimaliseerde service op het gebied van energie-efficiëntie, gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het besparen op energiekosten.
Mobiflow, als ontwikkelaar van beheersoftware voor laadpalen, stelt Phoenix Contact in staat om gebruikers te identificeren via het laadpaalbeheerplatform (CPO). Hierdoor kan Phoenix Contact essentiële informatie in real time van de eindgebruiker ontvangen, verbruikspatronen identificeren en die vervolgens toepassen via het MINT-systeem om de energie-efficiëntie van de klant te verbeteren. Zo kan de klant zijn laadsessie beter inplannen in de energiebehoefte van andere verbruikers en afstemmen op de productie van eigen energie zonder aan comfort in te boeten. Aan de andere kant maakt Phoenix Contact het Mobiflow mogelijk om laadpalen volledig aanpasbaar te maken op basis van de opbrengst van energiebronnen.
Deze symbiotische samenwerking biedt wederzijdse voordelen, waarbij Mobiflow en Phoenix Contact elkaar aanvullen en versterken om gezamenlijk hoogwaardige oplossingen te leveren en te blijven innoveren binnen de energiebeheersector.
Meer info? info@mobiflow.be